BROEDVRIJE
BOUWTERREINEN
Het broedvrij houden van bouwterreinen kent enkele uitdagingen en kan erg arbeidsintensief zijn.
Hieronder lees je hoe wij je hiermee kunnen helpen.
![broedvrije bouwterreinen](https://static.wixstatic.com/media/211d40_2abe06c79af8449b9b0f5763b0ab449f~mv2.jpg/v1/fill/w_315,h_315,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/broedvrije%20bouwterreinen.jpg)
In beginsel zijn alle vogels beschermd onder Nederlandse wetgeving. Van een groot deel van de in Nederland voorkomende vogelsoorten beperkt de bescherming zich tot het broedseizoen. Het broedvogelseizoen kent geen vaste periode, maar loopt globaal van 1 maart tot 1 september. Op het moment dat vogels tot broeden komen op bouwterreinen, leidingstroken en bossen kan een project grote vertragingen oplopen, omdat een broedgeval niet verstoord mag worden. Met name honkvaste vogels – vogelsoorten die jaarlijks terug keren naar een specifiek broedgebied – kunnen keer op keer voor problemen zorgen. Een goed voorbeeld hiervan zijn broedende meeuwen op bouwgrond, daken en bedrijventerreinen.
Het vroegtijdig in kaart brengen van mogelijke risico’s op uw terrein(en) is vaak een eerste stap om tot een pragmatische en doelgerichte werkwijze te komen. Op basis van een oriënterend veldbezoek kan een ecologisch werkprotocol worden opgesteld waarin staat beschreven hoe een terrein broedvrij gehouden wordt en hoe er met broedgevallen wordt omgegaan. Een broedgeval op je terrein betekend namelijk niet altijd vertraging. Onze experts weten altijd precies hoe te handelen in dit soort situaties en zorgen ervoor dat je project voorspoedig verloopt.
Wij kijken altijd naar de best mogelijke opties voor zowel mens als natuur en kunnen ook tijdelijke broedgebieden inrichten om vogels naar een specifiek gebied te lokken. In combinatie met het broedvrij houden van risicogebieden zorgt dit ervoor dat ook vogels een kans krijgen om veilig tot broeden te komen.
Elk project en situatie is anders, maar kan met maatwerk doorgang vinden door risico’s om te zetten in kansen.
Het broedvrij houden van terreinen kan op verschillende manieren, maar is wel zeer arbeidsintensief.
Omdat elke situatie anders is, bepalen we op basis van het aanwezige biotoop en vogelactiviteit de juiste inzet:
-
Preventie broedgevallen met honden
-
Voor het broedvrij houden van grote terreinen maken wij gebruik van getrainde jachthonden. Voor elk type terrein beschikken wij over de juist getrainde honden (Springer Spaniëls, Pointers en Setters). De aanwezigheid van honden veroorzaken een dusdanige onrust bij vogels, dat zij het gebied gaan mijden en elders naar een geschikte broedlocatie gaan zoeken. Hierdoor kunnen wij voorkomen dat vogels tot broeden komen op ongeschikte locaties.
-
-
Preventie broedgevallen met roofvogels
-
De aanwezigheid van roofvogels creëert de zogeheten “ecology of fear” ofwel de angst van aanwezigheid. Dit betekend dat de aanwezigheid van roofvogels ervoor zorgt dat vogels en konijnen het gebied met roofvogels gaan mijden. Het inzetten van getrainde roofvogels kan een goede uitkomst bieden op onoverzichtelijke terreinen. Het vrij laten vliegen van roofvogels ten behoeve van broedvrij houden is bij wet verboden en daarom maken wij gebruik van statisch aanwezige roofvogels. Hiervoor worden strategische locaties uitgezocht.
-
WANNEER SPEELT HET BROEDVRIJ HOUDEN VAN BOUWTERREINEN?
Het broedvrij houden van terreinen wordt aangepast op het broedseizoen voor één of meerdere soorten. Normaliter valt het broedvrij houden van terreinen in de volgende periode:
![broedvrije bouwterreinen.jpg](https://static.wixstatic.com/media/211d40_9b0d83952b28430d9668c8206eab738c~mv2.jpg/v1/fill/w_672,h_112,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/broedvrije%20bouwterreinen.jpg)
Wil je graag meer weten over het broedvrij houden van bouwterreinen of heb je hulp nodig en wil je graag een offerte opvragen?
Neem dan contact met ons op via de button hieronder en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.